Syreskader

Hvordan undgår jeg syreskader?

Syre er skadeligt for tænderne. Det kan opløse emaljen, og skade det bløde dentin under. Normalt neutraliserer dit mundvand syren, men hvis du indtager en specielt syreholdig kost – f.eks. hvis du spiser eller drikker meget citrus – kan det i længden skade tænderne.

Den helt store synder er i denne forbindelse er dog sukker. Grunden til at sukker er skadelig for tænderne, er at de bakterier, der optager sukkeret, udskiller syre. Jo mere sukkerholdig, din kost er, jo større bliver bakteriekolonierne i munden, og jo mere syre udskiller de – og det er i længden farligt for tænderne.

Der er forskellige ting, du kan gøre, for at nedsætte risikoen for syreskader:

  • Begræns dit sukkerforbrug. Hold dig især fra sukkerholdig mad, der klistrer sig til tænderne (såsom tørret frugt og müslibarer) – de giver nemlig bakterier mest næring.

  • Børst tænderne før morgenmaden, hvis du på forhånd ved den er meget syre- eller sukkerholdig. Undlad dog at børste tænder umiddelbart efter du har spistnoget surt, da syren kan gøre tænderne ”bløde” i overfladen, og dermed øge chancen for at de tager skade.

  • Undlad at spise surt og sukkerholdigt slik mellem hovedmåltiderne, da munden her danner mindre spyt.

Læs mere

Eftersyn
Dårlig ånde
Tandrensning

Bliv ringet op af Harald Tandklinik

Er du interesseret i at høre mere, så kontakter vi dig gerne. Det er helt uforpligtende.

Online booking er grundet seneste retningslinjer, udsendt af sundhedsstyrelsen ikke muligt. Ønsker du en tid hos tandlægen, bedes du i stedet kontakte os telefonisk.

Din nærmeste klinik:*

*Kræver at du giver os tilladelse til at bruge din lokation